Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej z nasion czarnuszki 100% NATURALNY


15 ml / Cena: 11.90 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny
Nazwa surowca wg. INCI:
Nigella Sativa (Black Cumin) Seed Oil
Pochodzenie: roślinne, Polska
Metoda otrzymywania: wytłaczanie na zimno nasion czarnuszki, nierafinowany
Postać: płynny olej o brązowo-zielonkawym kolorze
Zapach: charakterystyczny, pieprzno-korzenny, wyraźny
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Olej z nasion czarnuszki - zwany "złotem faraonów"!

Czarnuszka siewna (Nigella Sativa) - kwitnąca roślina popularna w Azji i Europie, zwana też czarnym kminkiem, ze względu na czarne, drobne nasiona, z których wytłaczany jest cenny olej. Roślina ta była już znana i doceniana od czasów starożytnych, przez co zyskała sobie określenie "złoto faraonów". Czarnuszka jest przede wszystkim kojarzona jako przyprawa w potrawach i środek wzmacniający organizm od wewnątrz. Czytaj więcej >>
My jednak skupimy się na działaniu oleju z czarnuszki w pielęgnacji skóry i włosów.

Oferowany olej z nasion czarnuszki jest wersją w pełni naturalną, nierafinowaną, dzięki temu ma zachowany wyraźny, brązowy kolor oraz mocny ziołowy zapach, charakterystyczny dla czarnuszki.

Olej z nasion czarnuszki cechują silne właściwości: antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, gojące, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, wzmacniające odporność, regenerujące, redukujące blizny, zwalczające pasożyty, regulujące pigmentację skóry, polecany na zmiany alergiczne, łuszczycowe, trądzikowe, przebarwienia, bielactwo.

Za te działania odpowiedzialnych jest ponad 100 związków aktywnych obecnych w aromatycznych nasionach czarnuszki, z których wytłaczany jest olej. Do związków tych zaliczamy m.in.:

# składniki, których nie spotkamy w innych olejach roślinnych, takie jak: nigellina, nigellimina, nigellon, tymol, karwakol, tymohydrochinon, tymochinon. Związki te odpowiadają za silne działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze oraz antypigmentacyjne, przeciwzapalne i pro-odpornościowe oleju. Dzięki temu olej tak efektywnie pomaga w przypadku zmian trądzikowych, przy łuszczycy lub trądziku różowatym, jak również wspomaga gojenie uszkodzeń skóry i zapobiega tworzeniu blizn. Jak wykazały badania olej ten działa nawet przeciw odpornemu gronkowcowi złocistemu.
Dodatkowo tymochinon i nigellon redukują reakcje alergiczne i egzemy na skórze, w badaniach olej z czarnuszki był w działaniu porównywalny do maści steroidowych na bazie betamethasone.
Olej sprawdził się również w przypadku zmian pigmentacyjnych i zapalnych na skórze, powodował odpowiedni rozkład pigmentu i pomagał zarówno w przypadku przebarwień, jak i w przypadku bielactwa, czyli niedoboru brązowego pigmentu w skórze.

# nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w oleju to przede wszystkim kwas linolowy (Omega-6), który poprawia barierę lipidową naskórka, jak również powoduje regulację pracy gruczołów łojowych, odblokowanie porów skóry i redukcję zaskórników.

# fitosterole będące roślinnym odpowiednikiem steroli występujących w skórze, które wpływają na wzmocnienie bariery lipidowej skóry, hamują ubytek wody, działają regenerująco i przeciwzapalnie.

# minerały, witaminy z grupy B, flawonoidy oraz formy witaminy E o najwyższym działaniu antyoksydacyjnym, czyli tokotrienole i gamma-tokoferol.

Olej z nasion czarnuszki:
- Polecany do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, mieszanej, zanieczyszczonej - sprzyja gojeniu wyprysków, zapobiega tworzeniu zaskórników, łagodzi stany zapalne, redukuje blizny potrądzikowe.
- W przypadku łojotoku, egzemy, AZS, łuszczycy, trądziku różowatego, wyprysków alergicznych, grzybicy.
- Odpowiedni dla skóry podrażnionej np. po peelingach kwasami lub po zastosowaniu retinoidów, jako kuracja łagodząca i sprzyjająca regeneracji i formowaniu się nowego, zdrowego naskórka.
- Jako kuracja redukująca blizny i świeże rozstępy skóry.
- W przypadku problemów z przebarwieniami i bielactwem.
- Jako środek gojący i łagodzący zaczerwienienia, podrażnienia, ból i swędzenie w przypadku ran i uszkodzeń skóry, stanów zapalnych skóry, po oparzeniu posłonecznym, ukąszeniu owadów
- Polecany w preparatach intensywnie regenerujących dla cery dojrzałej i zniszczonej.
- Do wcierania w owłosioną skórę głowy w przypadku łupieżu, łuszczycy, swędzenia, zapalenia mieszków włosowych, łysienia.
- Może być stosowany także na okolice oczu, szyję, dekolt, jak i na całe ciało.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

» Jako faza tłuszczowa w recepturach kosmetycznych.

» Jako pielęgnujący olejek do twarzy stosowany samodzielnie (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu delikatnie wklepując).

» Może być również stosowany tylko miejscowo na wypryski i zmiany skórne.

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.
2 - Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i olejku na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Jako kuracja sprzyjająca gojeniu oraz regeneracji skóry.

» Jako olejek do skóry głowy, przy podrażnionej, swędzącej skórze głowy, łupieżu, wypadaniu włosów stosowany przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować olej, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem. W przypadku problemów ze zmyciem oleju, wylej porcję nierozcieńczonego szamponu na dłonie, rozetrzyj i wmasuj w suche włosy i następnie zmocz włosy wodą i umyj jak zwykle).

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Nigella Sativa (Black Cumin) Seed Oil; Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract (ekstrakt z rozmarynu)



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>