Oferta sklepu => Dodatki


Silikon roślinny EKOLOGICZNY

15 ml / Cena: 11.80 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny

Nazwa surowca wg. INCI: Coco-Caprylate/Caprate
Pochodzenie: roślinne
Postać: płynny olej, bezbarwny, praktycznie bezzapachowy
Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5 - 50% (lub bezpośrednio)
Rozpuszczalność: w tłuszczach
Trwałość: podana na opakowaniu
Warunki przechowywania: w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu

Właściwości i działanie produktu:

Roślinna alternatywa dla tradycyjnych silikonów, o jedwabistym wykończeniu.

Roślinny emolient otrzymywany z oleju kokosowego. Posiada postać płynnego, lekkiego olejku, o eleganckiej i aksamitnej konsystencji, który nadaje skórze jedwabiste odczucie. Dodatkowo składnik ten intensywnie nawilża i poprawia stan bariery lipidowej naskórka jest bowiem biokompatybilny z naturalnymi lipidami obecnymi w skórze. Jest to surowiec pochodzący ze 100% odnawialnych źródeł roślinnych.

Badania na ochotnikach wykazały, że Silikon roślinny zastosowany już w stężeniu 5% znacząco poprawiał stopień nawilżenia skóry. Nawilżenie było wyższe w porówananiu z tradycyjnymi, syntetycznymi silikonami.

Silikon roślinny stosowany jako dodatek do tradycyjnych olejów roślinnych, znacznie zmniejsza odczucie tłustości, natomiast nadaje wyraźne wrażenie jedwabistości i miękkości oraz ułatwia rozprowadzenie oleju na skórze.

Silikon roślinny jest również odpowiedni do pielęgnacji włosów, jako tzw. jedwab w płynie. Może być stosowany bezpośrednio na włosy lub jako dodatek do olejów. Wygładza i nawilża włókno włosa.

Surowiec ten jest obecnie stosowany w wielu ekskluzywnych, gotowych kosmetykach na bazie olejów np. firmy Caudalie, Josie Maran.

Działanie Silikonu roślinnego EKO:

- nawilża, zwiększa sprężystość skóry,
- poprawia barierę lipidową skóry (jest odpowiednikiem naturalnych lipidów obecnych w naskórku),
- nadaje skórze jedwabistą gładkość i miękkość,
- zmniejsza uczucie tłustości, przyspiesza wchłanianie,
- jest roślinną alternatywą dla tradycyjnych silikonów,
- polecany do każdego typu skóry,
- odpowiedni również w pielęgnacji włosów.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym odmierzanie.

» Produkt posiada certyfikat organizacji ECOCERT potwierdzający jego 100% naturalność oraz akceptację zastosowania w produktach ekologicznych.

Zastosowanie produktu:

Zastosowanie jest zgodne z ogólnymi zaleceniami i danymi technicznymi surowca.

» Jako dodatek do maseł i olejów roślinnych, w ilości do 50%. Może być mieszany w stosunku 1:1, czyli jedna porcja oleju + 1 porcja silikonu roślinnego, co znacznie zmniejszy odczucie tłustości oleju po aplikacji.
» Jako dodatek do oferowanych zestawów na serum-olejki, w końcowej fazie wykonywania, w ilości do 10%.
» Jako dodatek do oferowanych zestawów na kremy, w końcowej fazie wykonywania, w ilości nie większej niż 5% (lub tylko kilka-kilkanaście kropli),
» Jako dodatek do zestawu na Mleczko jedwabne do włosów, w ilości nie większej niż 5% (lub tylko kilka-kilkanaście kropli),
» Może być stosowany bezpośrednio na końcówki włosów, jako tzw. jedwab w płynie.
» Silikon rośliiny to olejek, który NIE rozpuszcza się w wodzie.

» Porównanie Silikonu roślinnego oraz Kompleksu silikonowo-malinowego >>

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Coco-Caprylate/Caprate (100%)



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>