Oferta sklepu => Dodatki


Kompleks silikonowo-malinowy

8 g / Cena: 9.20 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny

Nazwa surowca wg. INCI: PEG -8 Dimethicone, PEG -8 Raspberriate
Pochodzenie: roślinno-syntetyczne
Postać: żółty olejek, o lekkim zapachu oleju malinowego
Sugerowane stężenie w kosmetykach: 0.5% - 5.0%
Rozpuszczalność: w wodzie
Trwałość: 2 lata (liczone od daty zakupu)
Warunki przechowywania: w temperaturze pokojowej, w ciemnym i suchym miejscu; unikać bezpośredniego dostępu wilgoci i nasłonecznionych miejsc

Właściwości i działanie produktu:

Kompleks silikonowo-malinowy to unikalna mieszanina silikonu z tłoczonym na zimno, naturalnym olejem malinowym, która jest rozpuszczalna w wodzie i posiada właściwości emulgujące. Kompleks ten ma postać polimeru silikonowego, którego dodatek zwiększa stabilność składników podatnych na utlenianie, np. witaminy E i C w naturalnej formie oraz wpływa na zwiększenie dostępności składników biologicznie czynnych po aplikacji preparatu na skórę.
Kompleks silikonowo-mailinowy ma postać żółtego, jedwabistego olejku, który polecany jest jako dodatek do produktów pielęgnujących skórę i włosy, w formie serum lub koncentratów, nadający im bardziej eleganckie, jedwabiste, mniej tłuste wykończenie oraz zwiększający właściwości nawilżające i wygładzające produktu.
Dodatkowo dzięki zawartości naturalnego oleju malinowego, kompleks dostarcza skórze niezbędne kwasy tłuszczowe, odżywia oraz działa antyoksydacyjnie i wzmacnia ochronę przeciw promieniowaniu słonecznemu. Czytaj więcej >>

Silikony to ogólny termin obejmujący wiele kategorii polimerów opartych na organicznym krzemie. Sekretem powodzenia silikonów w kosmetyce jest ich wielofunkcyjność, obojętność biologiczna (nie powodują alergii i uczuleń) oraz potwierdzone bezpieczeństwo zastosowania zewnętrznego na skórę.

Kompleks silikonowo-malinowy zastosowany jako dodatek do produktów:

- ogranicza poczucie lepkości i tłustości produktu,
- dodaje poczucie jedwabistości, gładkości i miękkości skóry,
- zapewnia łatwość aplikacji i równomierne rozprowadzenie produktu na skórze,
- ułatwia aplikację innych produktów, nakładanych w dalszej kolejności,
- zwiększa nawilżenie i wygładzenie skóry,
- zastosowany jako dodatek do produktów do włosów - wygładza i nawilża powierzchnię włosa, bez ich obciążania,
- pełni funkcję emulgatora,
- wpływa na przedłużenie działania produktu oraz zwiększenie stabilności nietrwałych składników aktywnych,
- odżywia, działa antyoksydacyjnie i ochronnie w stosunku do promieniowanai słonecznego. Czytaj więcej >>

Silikony są zaliczane do składników niekomedogennych (nie zatykających porów). W przypadku produktów zawierających duże ilości silikonów (50-100%) zdarza się, że nie są one dobrze tolerowane przez osoby skłonne do wyprysków i zaskórników. Silikony w formie mieszających się z wodą kompleksów, jakim jest oferowany Kompleks silikonowo-malinowy zastosowane jako dodatek w niskim stężeniu nie są komedogenne.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym odmierzanie.

Zastosowanie produktu:

NIE stosować bezpośrednio na skórę! Zastosowanie Kompleksu jest zgodne z instrukcją wykonania danego zestawu lub ogólnymi zaleceniami.

» Jako dodatek do zestawu na Serum antyoksydacyjne flavo+C15EF oraz Płyn micelarny do demakijażu, zastosowany zgodnie z instrukcją wykonania.
» Jako dodatek do zestawu na płynne sera oparte na wodzie, w ilości 0.5%-5%, dodawany w końcowym etapie wykonywania serum.
» Jako dodatek do każdego hydrolatu i Soku z aloesu, w ilości do 5%.
» Jako dodatek do wszystkich rodzajów zestawów na kremy, w ilości 0.5%-5% w zależności od danego zestawu, dodawany w końcowym etapie wykonywania kremu.
» Jako dodatek do wszystkich rodzajów żeli hialuronowych, w ilości 0.5%-5%, (50 kropli = ok. 2%)
» Jako dodatek do wszystkich rodzajów zestawów na toniki z kwasami, w ilości do 2%, (100 kropli = ok. 2%)
» Jako dodatek do zestawu na Mleczko jedwabne do włosów, w ilości 0.5%-5%, (100 kropli = ok. 2%)
» Jako dodatek do Szamponu bazowego EKO, w ilości do 5%,

» Kompleks silikonowo-mailinowy rozpuszcza się w wodzie i NIE jest odpowiedni jako dodatek do olejów i Serum-olejków.

» Porównanie Silikonu roślinnego oraz Kompleksu silikonowo-malinowego >>

Skład produktu:

PEG -8 Dimethicone, PEG -8 Raspberriate



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>