Oferta sklepu => Produkty z kwasami


Roztwór BHA 10% naturalnego kwasu salicylowego


15 ml / Cena: 24.80 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny

Nazwa surowca wg. INCI: Water; Salix Nigra (Willow) Bark Extract
Pochodzenie: roślinne
Postać: płyn z możliwym osadem, kolor od jasno do ciemno bursztynowego, zapach delikatny
Sugerowane stężenie w kosmetykach: do 100%
Rozpuszczalność: w wodzie
Trwałość: podana na opakowaniu
Warunki przechowywania: w temperaturze pokojowej, w ciemnym i suchym miejscu; unikać bezpośredniego dostępu wilgoci i nasłonecznionych miejsc

Który peeling kwasowy jest odpowiedni dla mnie? >> CZYTAJ TUTAJ

Właściwości i działanie produktu:

Naturalna postać kwasu salicylowego z kory wierzby czarnej.

Kwas salicylowy zaliczany jest do grupy złuszczających kwasów beta-hydroksylowych (BHA) Ogólne działanie kwasu BHA jest bardzo podobne do kwasów AHA, czyli także reguluje on odnowę komórkową skóry, działa złuszczająco poprzez rozluźnianie połączeń międzykomórkowych i usuwa zbędne warstwy zrogowaciałych komórek naskórka. Kwas salicylowy jest ponadto związkiem spokrewnionym z aspiryną (chemiczna nazwa aspiryny to kwas acetylosalicylowy) i tak jak ona posiada silne właściwości przeciwzapalne, sprzyja więc procesowi gojenia wyprysków i podrażnień. Jest to kwas rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki temu nie tylko złuszcza martwe komórki z powierzchni naskórka, ale ma także zdolność do wnikania w głąb porów skóry i ich oczyszczania. Z tego względu preparaty z kwasem BHA polecane są dla cer skłonnych do zanieczyszczonych porów i trądziku.
Kwas salicylowy jest odpowiedni do zastosowania w każdym wieku, działa bowiem korzystnie zarówno w przypadku młodej cery trądzikowej, jak i wykazuje właściwości odmładzające, typowe dla kwasów złuszczających.

Oferowany ekstrakt z kory wierzby ma postać płynu rozpuszczalnego w wodzie, dzięki temu można go łatwo wprowadzać do formuł kosmetycznych. Został on standaryzowany na zawartość naturalnego kwasu salicylowego w stężeniu 10%.
Jest to ekstrakt, który pozwala na zastosowanie kwasu salicylowego bez potrzeby używania mocnych substancji rozpuszczających typu glikole lub alkohol, niezbędnych w przypadku syntetycznego kwasu salicylowego w proszku.

Badania potwierdziły, iż ekstrakt z kory wierzby BHA 10% zastosowany na skórę nawet w stężeniu 100%, nie wykazywał podrażnienia, łuszczenia i zaczerwienienia typowego dla formuł na bazie syntetycznego kwasu salicylowego o niskim, kwasowym pH. Mimo braku działania drażniącego, ekstrakt z kory wierzby przy długofalowym zastosowaniu działa podobnie jak syntetyczny kwas salicylowy, zapewniając odnowę komórkową skóry. Dodatkowo ekstrakt wykazuje silne działanie antybakteryjne, wspomagając łagodzenie zmian trądzikowych i działając jako naturalny konserwant w formułach kosmetycznych.

Ekstrakt z kory wierzby, oprócz kwasu salicylowego zawiera również inne składniki aktywne, jak taniny, flawonoidy. Dzięki temu wykazuje nie tylko działanie typowe dla kwasu salicylowego, ale posiada także właściwości wzmacniające i uszczelniające naczynka krwionośne, jest więc polecany również dla cery naczynkowej oraz z trądzikiem różowatym. Czytaj więcej >>

Oferowany ekstrakt z kory wierzby czarnej:
»
Jest naturalnym, roślinnym ekstraktem.
»
Jest standaryzowany na zawartość 10% kwasu salicylowego.
» Ma postać wodnego roztworu zawierającego kwas salicylowy.
» Umożliwia łatwie wprowadzenie do formuł kosmetycznych kwasu salicylowego, bez potrzeby stosowania specjalnych rozpuszczalników, np. alkoholu.
» Jest surowcem samokonserwującym się, bez dodatku konserwantów.
» Ma działanie antybakteryjne i pełni funkcję naturalnego konserwantu w formułach kosmetycznych.
» Ma potwierdzone działanie przeciwko dwóm szczepom bakterii sprzyjającym rozwijaniu zmian trądzikowych: Staphylococcus aureus i Propionibacterium.
» Posiada również silne właściwości przeciwzapalne, sprzyja więc procesowi gojenia wyprysków i podrażnień.
» Wzmacnia naczynka i wpływa korzystnie na cerę naczynkową.
» Posiada dobrze tolerowane przez skórę pH 4.0-5.5
» Jest to roztwór naturalnego kwasu salicylowego, który działa podobnie jak kwas salicylowy syntetyczny, ale bez powodowania podrażnienia, łuszczenia i zaczerwienienia skóry.
» Jest polecany do pielęgnacji zarówno skóry tłustej, trądzikowej, jak również cery naczynkowej, z trądzikiem różowatym, wrażliwej, łatwo ulegającej podrażnieniom, bez względu na wiek.
» Jest surowcem wielokrotnie droższym, aniżeli syntetyczny kwas salicylowy.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym odmierzanie.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

» Jako składnik aktywny rozpuszczalny w wodzie w recepturach kosmetycznych.

» Roztwór BHA 10% naturalnego kwasu salicylowego może być stosowany bezpośrednio do wykonania peelingu kwasowego, który stosuje się wg. odpowiedniej procedury i spłukuje ze skóry po krótkim czasie. Tylko taki kwas salicylowy jest odpowiedni i bezpieczny do wykonania peelingu chemicznego w warunkach domowych.
Peeling naturalnym kwasem salicylowym nie będzie powodował silnego łuszczenia, podrażnienia lub szczypania skóry. Takie efekty mogą wystąpić w przypadku peelingów syntetycznym kwasem salicylowym w proszku, który zwykle potrzebuje dużej ilości alkoholu lub glikoli, aby go rozpuścić. Dodatkowo takie peelingi mają niskie, kwasowe pH. Oferowany roztwór 10% kwasu salicylowego działa łagodniej, ale nadal efektywnie.

» Roztwór może być również stosowany punktowo na wypryski i pozostawiany na noc bez spłukiwania. Aby wzmocnić jego działanie można najpierw kilkakrotnie zaaplikować roztwór za pomocą patyczka kosmetycznego, lekko wklepać, następnie nakleić na wyprysk mały plaster apteczny i pozostawić na noc. Rano należy zmyć roztwór ze skóry. Sposób można powtarzać, aż do wygojenia wyprysku. Działanie kwasu BHA pomaga na tyle, że wypryski podskórne mogą nawet nie wyjść na wierzch, tylko dochodzi do złagodzenia stanu zapalnego.

Peeling na bazie naturalnego kwasu salicylowego jest polecany:
- dla cer tłustych i zanieczyszczonych,
- dla cer dojrzałych, które nadal mają problem z wypryskami, zanieczyszczonymi i rozszerzonymi porami skóry,
- również dla osób o cerach wrażliwych, z trądzikiem różowatym, cer naczynkowych,
(osoby z taką cerą także mogą mieć problemy z porami skóry, zaskórnikami oraz przetłuszczaniem, zwłaszcza w linii T).

Według życzenia na bazie surowca można przygotować peelingi o niższych stężeniach kwasu salicylowego.

Jak przygotować roztwór kwasu salicylowego o stężeniu 5% ?

» Roztwór 5% kwasu salicylowego, pH 4.5

Za pomocą pipetki lub łyżeczki miarowej należy odmierzyć i wymieszać: 1 ml roztworu 10% kwasu salicylowego + 1ml wody destylowanej

JAK WYKONAĆ PEELING NATURALNYM KWASEM SALICYLOWYM? >> CZYTAJ TUTAJ

UWAGI: W trakcie kuracji kwasami nie zaleca się opalać lub korzystać z solarium oraz należy codziennie używać skuteczne produkty z filtrami anty-UV. Ze względu na obecność kwasu salicylowego surowiec NIE może być używany przez osoby uczulone na salicylany (np. aspirynę) oraz przez kobiety w ciąży.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Water; Salix Nigra (Willow) Bark Extract (10%) - brak dodatkowych konserwantów



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>