Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej śliwkowy 100% NATURALNY


15 ml / Cena: 10.80 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny
Nazwa surowca wg. INCI:
Prunus Domestica (Plum) Seed Oil
Pochodzenie: Francja
Metoda otrzymywania: mechaniczne wytłaczanie na zimno pestek owoców śliwki z rodzaju Prunus Domestica, nierafinowany
Postać: płynny olej o ciemno-żółtym kolorze, przechowywany w lodówce - lekko tężeje
Zapach: intensywny, migdałowy aromat
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Olej śliwkowy - wyjątkowy olej o mocnym, migdałowym zapachu!

Śliwa domowa (Prunus Domestica) - drzewo z rodziny Rosacea wywodzące się z terenów Azji, obecnie popularne również w Europie, uprawiane ze względu na smaczne, mięsiste owoce o charakterystycznej fioletowej skórce, zwane śliwkami węgierkami.

Z pestek owoców śliwki, w wyniku tłoczenia na zimno otrzymuje się ciemno-żółty olej o charakterystycznym, intensywnym zapachu marcepanowo-migdałowym.

Ze względu na wyjątkowy, migdałowy aromat, olej śliwkowy jest doceniany i popularny w kuchni włoskiej i francuskiej, gdzie wykorzystuje się go jako dodatek do owocowych deserów, sałatek, sosów oraz potraw rybnych.

W kosmetyce, olej śliwkowy ceniony jest zarówno za własności aromatyczne, jak i pielęgnacyjne. Jest to jeden z nielicznych, naturalnych olejów roślinnych o tak intensywnym zapachu migdałowym.
Olej śliwkowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9, będące naturalnym składnikiem płaszcza lipidowego skóry. Objawem niedoboru kwasów tłuszczowych w skórze jest osłabienie bariery ochronnej skóry, spowolniony proces gojenia, suchość naskórka, marszczenie i wiotczenie skóry, dermatozy, łuszczenie, stany zapalne, zwiększona skłonność do zaskórników i wyprysków oraz częste podrażnienie i zaczerwienienie skóry.

Kwas linolowy - Omega-6 - odgrywa istotną rolę zarówno w odpowiednim funkcjonowaniu cery suchej, jak i tłustej. W przypadku cery suchej kwas linolowy poprawia barierę lipidową naskórka, chroni przed utratą wody i normalizuje metabolizm skóry (jest on wbudowywany w struktury błony komórkowej oraz wykorzystywany do produkcji prawidłowo zbudowanych ceramidów). Kwas linolowy jest naturalnym składnikiem łoju, w przypadku osób o cerze trądzikowej i zanieczyszczonej zaobserwowano spadek zawartości kwasu linolowego w składzie łoju, co wpływa na blokowanie porów skóry i w efekcie tworzenie licznych zaskórników i wyprysków. Zastosowanie kwasu linolowego na cerę tłustą i trądzikową powoduje regulację pracy gruczołów łojowych, odblokowanie porów skóry i redukcję zaskórników.

Kwas oleinowy - Omega-9 - jest jedną z substancji zwiększających penetrację składników aktywnych w głąb skóry. Kwas ten zwiększa płynność bariery lipidowej naskórka, która dzięki temu staje się bardziej przepuszczalna dla składników biologicznie czynnych.

Olej śliwkowy ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego (do 80%) zaliczany jest do lekkich olejów, które bardzo szybko wchłaniają się w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości i lepkości.

Podobnie jak olej jojoba, olej śliwkowy zastosowany jako dodatek w mieszankach olejowych przedłuża trwałość delikatnych, podatnych na psucie olejów, zmniejsza wrażenie tłustości, przyspiesza wchłanianie oraz wzmacnia przenikanie składników aktywnych do głębszych warstw skóry.

Olej śliwkowy jest również bogaty w witaminę E, która pełni funkcję antyoksydanta, zwalczającego wolne rodniki, dzięki temu olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi.

Dzięki zawartości fitosteroli roślinnych, olej śliwkowy wykazuje również działanie gojące, łagodzące oraz nawilżające. Fitosterole wpływają także na poprawę elastyczności i spójności skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe.

Olej śliwkowy polecany jest:
- do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, zniszczonej,
- jako olej o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym,
- jako lekki i szybko wchłaniający się aromatyczny olej bazowy do masażu ciała i twarzy,
- jako olej regenerujący zniszczoną skórę i paznokcie,
- jako dodatek zwiększający wchłanianie składników aktywnych,
- do pielęgnacji suchych, zniszczonych, skłonnych do rozdwajania włosów. Czytaj więcej >>

» Olej śliwkowy dostępny w ofercie jest olejem całkowicie naturalnym, zimnotłoczonym, nierafinowanym, pozyskanym bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych. W celu zagwarantowania trwałości i świeżości, olej śliwkowy zawiera dodatek witaminy E w postaci kompleksu wszystkich rodzajów tokoferoli.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

» Jako faza tłuszczowa w recepturach kosmetycznych.

» Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany samodzielnie (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.
2 - Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Jako olejową bazę pod makijaż. Co to jest olejowa baza pod makijaż i jak się ją stosuje czytaj tutaj >>

» Jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę.

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i olejku na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Jako olejek pielęgnujący końcówki włosów, odpowiedni do stosowania zarówno na suche i mokre włosy, bez spłukiwania (nabrać odrobinę oleju, rozgrzać i rozetrzeć między palcami, następnie wmasować w końce włosów, nie spłukiwać). Używaj olejku oszczędnie, aby nie przetłuścić i zbytnio nie obciążyć włosów.

» Jako maska do włosów, stosowana przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować olej, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem).

» Jako dodatek do wzbogacenia porcji maseczek w proszku.

» Jako olejek pielęgnujący, wcierany w zniszczoną skórę rąk i paznokcie.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Prunus Domestica (Plum) Seed Oil, Mixed Tocopherols (wit. E)



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>