Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej MARULA 100% NATURALNY


50 ml / Cena: 38.50 zł *Limitowana edycja* (0 szt)

Surowiec kosmetyczny
Nazwa surowca wg. INCI:
Sclerocarya Birrea (Marula) Seed Oil
Pochodzenie: Afryka
Metoda otrzymywania: wytłaczanie na zimno nasion owoców drzewa marula pochodzących z dzikich upraw, nierafinowany
Postać: płynny olej o żółtym kolorze i delikatnym, charakterystycznym zapachu
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

» Produkt dostępny w limitowanej ilości do wyczerpania zapasu.

Właściwości i działanie produktu:

Olej MARULA - kolejny skarb z Afryki!

Drzewo marula, (Sclerocarya Birrea) - porasta tereny Afryki, wydaje słodkie owoce, z pestek których wytłaczany jest olej.

Olej MARULA to kolejny, nowy skarb z ziemi afrykańskiej, który działaniem jest porównywany do słynnego oleju arganowego, również pochodzącego z Afryki. Oferowany Olej MARULA jest wersją całkowicie naturalną, nierafinowaną, która nie była poddawana żadnej obróbce chemicznej ani mechanicznej, dzięki temu olej ten zachował naturalny kolor, bogactwo składników aktywnych oraz charakterystyczny zapach.

Olej MARULA:
- polecany jest zarówno do pielęgnacji skóry jak i włosów,
- olej o wysokiej stabilności, który przedłuża trwałość innych, delikatnych olejów,
- jest to olej o silnym działaniu antyoksydacyjnym, zwalcza wolne rodniki,
- dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej wbudowuje się w struktury skóry, dzięki temu wzmacnia barierę lipidową skóry i poprawia stopień jej nawilżenia,
- wykazuje działanie gojące i regenerujące,
- działa przeciwzmarszczkowo, poprawia elastyczność skóry, chroni przed rozkładem kolagenu,
- działa antybakteryjnie, jest odpowiedni również w przypadku skóry trądzikowej, z bliznami potrądzikowymi,
- odpowiedni do pielęgnacji okolic oczu,
- polecany do masażu w trakcie ciąży, aby zapobiegać rozstępom, jak również do masażu antycellulitowego,
- polecany także w pielęgnacji włosów i skóry głowy, nadaje włosom miękkość, jedwabistość i połysk, eliminuje suchość skóry głowy,
- odpowiedni do pielęgnacji rąk i paznokci. Czytaj więcej >>

Olej Marula a Olej arganowy - porównanie:
1. Pierwszą, zauważalną różnicą pomiędzy olejem marula i arganowym jest zapach. Olej marula charakteryzuje się dużo łagodniejszym, delikatnym zapachem. Olej arganowy naturalny ze świeżych orzechów polecany w kosmetyce posiada typowy, kwaśny zapach, który nie każdej osobie odpowiada, zapach ten jednak nie utrzymuje się długo na skórze.
2. Kolejna różnica to większa zawartość kwasu oleinowego w oleju marula, co sprawia, że jest on odbierany jako olej lżejszy w porównaniu do oleju arganowego.
3. Różni je również koszt, cena rynkowa oleju marula jest obecnie znacznie wyższa od ceny oleju arganowego.

Każdy z tych olejów posiada cenne właściwości i nie można ich oceniać w kategorii lepszy lub gorszy.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

» Jako faza tłuszczowa w recepturach kosmetycznych.

» Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany samodzielnie (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.
2 - Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Jako olejową bazę pod makijaż. Co to jest olejowa baza pod makijaż i jak się ją stosuje czytaj tutaj >>

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę.

» Polecany do masażu jako kuracja na rozstępy i cellulit.

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i olejku na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Jako olejek pielęgnujący końcówki włosów, odpowiedni do stosowania zarówno na suche i mokre włosy, bez spłukiwania (nabrać odrobinę oleju, rozgrzać i rozetrzeć między palcami, następnie wmasować w końce włosów, nie spłukiwać). Używaj olejku oszczędnie, aby nie przetłuścić i zbytnio nie obciążyć włosów.

» Jako maska do włosów, stosowana przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować olej, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem).

» Jako dodatek do wzbogacenia porcji maseczek i peelingów w proszku.

» Jako olejek pielęgnujący, wcierany w zniszczoną skórę rąk i paznokcie.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Sclerocarya Birrea (Marula) Seed Oil, Mixed Tocopherols (wit. E)



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>