Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej JOJOBA (złoty) 100% EKOLOGICZNY


15 ml / Cena: 10.80 zł Kupuj
50 ml / Cena: 36.00 zł 24.50 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny
Nazwa surowca wg. INCI:
Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Pochodzenie: roślinne
Metoda otrzymywania: zimnotłoczony, nierafinowany, złoty olej wytłaczany na zimno z ziaren krzewu jojoba (Simmondsia Chinensis) pochodzących z ekologicznych upraw
Postać: płynny olej, o żółtym kolorze i jednolitej konsystencji; przechowywany w lodówce - tężeje
Zapach: charakterystyczny, lekko orzechowy
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Olej jojoba - lekki olej o działaniu regulującym pory skóry!

Jojoba (Simmondsia Chinensis) - (czyt. hohoba lub żożoba) to wiecznie zielony krzew pochodzący z Ameryki Środkowej. Ziarna krzewu jojoba składają się w 50% ze składników tłuszczowych, które po wytłoczeniu na zimno dają żółty olej o delikatnym, charakterystycznym zapachu.
Od strony chemicznej olej jojoba jest w rzeczywistości jedynym w swoim rodzaju płynnym woskiem, który dla ułatwienia jest nazywany olejem. W odróżnieniu od typowych olejów roślinnych, olej jojoba charakteryzuje się zupełnie odmiennym składem kwasów tłuszczowych oraz specyficznymi właściwościami.
Prawidłowe funkcjonowanie zewnętrznej warstwy naskórka, która tworzy barierę chroniącą skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych oraz zapewnia odpowiednie nawilżenie i zdrowy wygląd skóry, jest zależne od odpowiedniej ilości i budowy składników tłuszczowych pomiędzy komórkami wewnętrznych warstw skóry, jak i od odpowiedniej ilości i składu przykrywającej skórę od zewnątrz - warstewki sebum, czyli ochronnej warstwy lipidowej, produkowanej przez gruczoły łojowe skóry, w skład której wchodzi skwalen, sterole, kwasy tłuszczowe, trójglicerydy oraz w 25-30% estry woskowe zbliżone budową do głównych składników oleju jojoba.

Olej JOJOBA EKO - dostępny w ofercie, jest naturalnym, zimnotłoczonym, nierafinowanym, tzw. złotym, najbardziej cennym i wartościowym typem oleju jojoba.

Olej jojoba ma postać żółto-złotego płynu, który łatwo wsmarowuje się w skórę i dość szybko wchłania, bez nadmiernego poczucia tłustości. Jest to jeden z lżejszych olejów.

Olej jojoba EKO charakteryzuje się niezwykle wysoką stabilnością i odpornością na utlenianie. Zastosowany jako dodatek, stabilizuje i przedłuża trwałość innych, delikatnych olejów i maseł roślinnych.

Dzięki wysokiej zawartości estrów woskowych, bogatych zwłaszcza w kwas eikozenowy, zbliżonych budową do naturalnych wosków obecnych w skórze, olej jojoba szybko wchłania się w skórę penetrując do głębszych warstw naskórka. Chroni skórę przed nadmierną utratą wody, pozostawiając aksamitne i nietłuste wykończenie.
Dodatkowo, dzięki budowie zbliżonej do naturalnych składników sebum oraz działaniu antybakteryjnemu, olej jojoba EKO działa regulująco na skórę tłustą i może zmniejszać przetłuszczanie skóry.

Olej jojoba odznacza się wysoką zawartością witaminy E (tokoferoli), dzięki temu wykazuje własności regeneracyjne i antyoksydacyjne.

Olej ten polecany jest zarówno do skóry suchej, o uszkodzonej warstwie lipidowej naskórka, jak również do cery przetłuszczającej się i mieszanej. Efektywnie nawilża i zmiękcza skórę, reguluje produkcję sebum, działa łagodząco na stany zapalne skóry, zmiany łuszczycowe lub egzemę, odżywia i wygładza, chroni przed działaniem wolnych rodników, sprzyja redukcji zmarszczek powodowanych suchością skóry. Może być także stosowany do pielęgnacji okolic oczu, na dłonie i paznokcie.

Olej jojoba EKO jest również polecany do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Zastosowany jako maska na włosy, chroni włókno włosa przed czynnikami zewnętrznymi, nawilża, zapobiega łamliwości i dodaje włosom blasku.
Wmasowany w skórę głowy, wnika w cebulki włosa, rozluźnia utwardzoną warstwę łoju w torebkach włosowych umożliwiając ich prawidłowe funkcjonowanie, działa przeciwłupieżowo, łagodząco i wspomaga zmniejszenie łojotoku skóry głowy. Czytaj więcej >>

» Olej jojoba polecany jest zwłaszcza dla skóry tłustej i mieszanej, jak również dla skóry suchej, łuszczącej się, z egzemą oraz do pielęgnacji włosów i skóry głowy skłonnej do łupieżu i łojotoku.

» Może być stosowany w pielęgnacji twarzy i okolic oczu.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

» Produkt posiada certyfikat organizacji Soil Association Organic Standard potwierdzający jego czystość ekologiczną.
Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

» Jako element fazy tłuszczowej w recepturach kosmetycznych.

» Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany samodzielnie (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.
2 - Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Jako olejową bazę pod makijaż. Co to jest olejowa baza pod makijaż i jak się ją stosuje czytaj tutaj >>

» Jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę.

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i olejku na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Do pielęgnacji spierzchniętych ust, dłoni i paznokci.

» Jako preparat pielęgnujący końcówki włosów, odpowiedni do stosowania zarówno na suche i mokre włosy, bez spłukiwania (nabrać odrobinę oleju, następnie wmasować w końce włosów, nie spłukiwać). Używać olej oszczędnie, aby nie przetłuścić i zbytnio nie obciążyć włosów.

» Jako maska do włosów i skóry głowy, w przypadku łupieżu i łojotoku, stosowana przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować olej, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem. W przypadku problemów ze zmyciem oleju, wylej porcję nierozcieńczonego szamponu na dłonie, rozetrzyj i wmasuj w suche włosy i następnie zmocz włosy wodą i umyj jak zwykle).
- Porcję oleju można również przed nałożeniem na włosy, wymieszać z Olejkiem myjącym, co ułatwi późniejsze spłukanie masła z włosów.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Organic Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>