Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej (macerat) z zielonej herbaty 100% NATURALNY


125 ml / Cena: 25.90 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny
Nazwa surowca wg. INCI:
Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract
Pochodzenie: roślinne
Metoda otrzymywania: maceracja liści zielonej herbaty z rodzaju Camellia Sinensis (L.) Kuntze. w bazie zimnotłoczonego oleju słonecznikowego
Postać: płynny olej o zielonym kolorze
Zapach: ziołowy, delikatny
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Olej z zielonej herbaty - działanie ujędrniające i ochronne!

Zielona herbata (Camellia Sinensis) to przede wszystkim popularny napój, wywodzący się z krajów azjatyckich. W Japonii zielona herbata to symbol długowieczności i młodości.

Rodzaj herbaty zależy od pory zbioru liści oraz metod ich przetwarzania. Zielona herbata produkowana jest z niefermentowanych, młodych listków herbaty, które suszy się tuż po zbiorze. Zawiera ona wiele rodzajów polifenoli, z czego najważniejsze to katechiny (flawanole). Pozostałe składniki liści zielonej herbaty to: flawonole (kwercetyna, kamferol, rutyna), taniny katechinowe, proantocyjanidyny, ksantyny 1-4% (kofeina, teobromina, teofilina), teanina (aminokwas), kwasy fenylowe (kofeinowy, galusowy, chlorogenowy), minerały (mangan, fluorki, glin), witaminy z grupy B i C, olejki eteryczne.

Oferowany olejowy ekstrakt powstał w wyniku maceracji liści zielonej herbaty w bazie zimnotłoczonego oleju słonecznikowego. Otrzymany w ten sposób olej (macerat), ma postać płynnego oleju o zielonym kolorze i delikatnym, ziołowym aromacie.

Macerat łączy w sobie właściwości bazowego oleju słonecznikowego oraz ekstraktu roślinnego.
Olej słonecznikowy charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego. Olej ten wykazuje działanie gojące, antybakteryjne, wzmacnia barierę lipidową skóry, poprawia stopień nawilżenia, niweluje stany zapalne i normalizuje metabolizm skóry (kwas linolowy jest wbudowywany w struktury błony komórkowej oraz wykorzystywany do produkcji prawidłowo zbudowanych ceramidów). Kwas linolowy jest również naturalnym składnikiem łoju. W przypadku osób o cerze trądzikowej i zanieczyszczonej zaobserwowano spadek zawartości kwasu linolowego w składzie łoju, co wpływa na blokowanie porów skóry i w efekcie tworzenie licznych zaskórników i wyprysków. Zastosowanie kwasu linolowego na cerę tłustą i trądzikową powoduje regulację pracy gruczołów łojowych, odblokowanie porów skóry i redukcję zaskórników.

Olej słonecznikowy jest chętnie wykorzystywany jako olej bazowy maceratów, ze względu na dobrą tolerancję, delikatne, a jednocześnie skuteczne działanie (zgodnie z badaniami, wzmacnia barierę ochronną skóry już w kilka godzin po nałożeniu). Jest to olej odpowiedni zarówno do pielęgnacji skóry suchej i delikatnej, jak i skóry tłustej, gdyż zaliczany jest do olejów niekomedogennych (nie zatykających porów), które wręcz wspomagają regulację cery tłustej i trądzikowej.

Właściwości i działanie na skórę Oleju z zielonej herbaty:
- Dzięki obecności tanin działa antybakteryjnie.
- Zarówno polifenole (katechiny), taniny i kofeina z zielonej herbaty, działają antyoksydacyjnie, walczą z wolnymi rodnikami i wspomagają ochronę skóry przed zniszczeniami powodowanymi przez promieniowanie UV.
- Wykazuje działanie ujędrniające, jest polecany do masażu antycellulitowego ciała, jak również przeciw rozstępom.
- Posiada własności antyzapalne i łagodzące; zmniejsza podrażnienie, łuszczenie i zaczerwienienie.
- Wspomaga gojenie oparzeń słonecznych, zastosowany przed ekspozycją na słońce, hamuje poparzenie posłoneczne powodowane przez UVB.
- Stymuluje regenerację i podziały komórkowe, tym samym wspomaga gojenie drobnych uszkodzeń skóry.
- Dzięki własnościom antyoksydacyjnym i regeneracyjnym jest polecany także jako produkt przeciwzmarszczkowy.
- Zaliczany jest do lekkich, szybko wchłaniających się w skórę olejów. Czytaj więcej >>

Jest on polecany w pielęgnacji każdego typu cery, zarówno tłustej i trądzikowej, dojrzałej, naczynkowej, cery podatnej na podrażnienia i suchej. Jak również w pielęgnacji ciała.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

» Jako faza tłuszczowa w recepturach kosmetycznych.

» Jako ujędrniający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę.

» Jako pielęgnujący olejek do twarzy stosowany samodzielnie (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać porcję olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać rękoma, masując i wklepując w skórę.
2 - Najpierw zaaplikować olejek, odczekać kilka minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Olejek można wykorzystać do masażu wyszczuplająco-ujędrniającego skupiając się głównie na partiach najbardziej skłonnych do cellulitu i rozstępów (biodra, uda, pośladki, brzuch, ramiona). Masaż najkorzystniej jest wykonać po kąpieli na rozgrzanej, lekko wilgotnej skórze. W trakcie kąpieli można wymasować ciało szorstką gąbką lub rękawicą, aby pobudzić krążenie i dodatkowo zwiększyć efektywność nakładanego w dalszej kolejności olejku.

» Polecany do masażu jako kuracja na rozstępy i cellulit, również w okresie ciąży, w celu uelastycznienia skóry i przeciwdziałaniu rozstępom.

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i olejku na dłoni i od razu aplikować na ciało).

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract + antyutleniacze: Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract (oleożywica rozmarynowa), Ascorbyl Palmitate, BHT



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>