Oferta sklepu => Masła i oleje roślinne


Olej (macerat) z zielonego jęczmienia 100% NATURALNY


50 ml / Cena: 14.90 zł *Limitowana edycja* Kupuj

Surowiec kosmetyczny
Nazwa surowca wg. INCI:
Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Hordeum Vulgare (Barley) Extract
Pochodzenie: roślinne
Metoda otrzymywania: maceracja zielonych, młodych kiełków jęczmienia z rodzaju Hordeum Vulgare w bazie zimnotłoczonego, nierafinowanego oleju słonecznikowego
Postać: płynny olej o zielonym kolorze
Zapach: ziołowy, delikatny
Trwałość: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C lub, jeśli ktoś preferuje, w lodówce; unikać bezpośredniego dostępu wilgoci i nasłonecznionych miejsc. Jeśli temperatura w pomieszczeniu przekracza 25°C, olej należy trzymać w lodówce.

Właściwości i działanie produktu:

Olej z zielonego jęczmienia - odżywia i goi!

Zielony jęczmień (Hordeum Vulgare) - młoda, kiełkująca postać zboża niezmiernie bogata w składniki odżywcze, stosowana zarówno jako suplement diety, jak i w kosmetyce na skórę i włosy. Zielony jęczmień nie zawiera glutenu.

Zielony, młody jęczmień to koncentrat składników odżywczych, który zawiera szereg witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B8, B12) oraz prowitaminę A (beta-karoten) i witaminę C. Dodatkowo jest bogaty w minerały (żelazo, magnez, wapno, potas, miedź, cynk), jak również w antybakteryjny chlorofil i aminokwasy.

W kosmetyce, zielony jęczmień jest stosowany jako składnik o silnym działaniu łagodzącym, przeciwzapalnym, odżywczym, antytrądzikowym, rozjaśniającym oraz antyoksydacyjnym i wzmacniającym stopień odnowy komórek skóry, dzięki czemu działa on również odmładzająco.

Oferowany olejowy ekstrakt powstał w wyniku maceracji młodych, zielonych kiełków jęczmienia w bazie zimnotłoczonego oleju słonecznikowego. W trakcie procesu moczenia (maceracji) przeprowadzanego w odpowiednich warunkach oraz okresie czasu, najcenniejsze składniki aktywne zielonego jęczmienia są powoli uwalniane do bazowego oleju słonecznikowego. Otrzymany w ten sposób olej (macerat), ma postać płynnego oleju o zielonym kolorze i ziołowym aromacie.

Macerat łączy w sobie właściwości bazowego oleju słonecznikowego oraz ekstraktu roślinnego.
Olej słonecznikowy charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego. Olej ten wykazuje działanie gojące, antybakteryjne, wzmacnia barierę lipidową skóry, poprawia stopień nawilżenia, niweluje stany zapalne i normalizuje metabolizm skóry (kwas linolowy jest wbudowywany w struktury błony komórkowej oraz wykorzystywany do produkcji prawidłowo zbudowanych ceramidów). Kwas linolowy jest również naturalnym składnikiem łoju. W przypadku osób o cerze trądzikowej i zanieczyszczonej zaobserwowano spadek zawartości kwasu linolowego w składzie łoju, co wpływa na blokowanie porów skóry i w efekcie tworzenie licznych zaskórników i wyprysków. Zastosowanie kwasu linolowego na cerę tłustą i trądzikową powoduje regulację pracy gruczołów łojowych, odblokowanie porów skóry i redukcję zaskórników.

Olej słonecznikowy jest chętnie wykorzystywany jako olej bazowy maceratów, ze względu na dobrą tolerancję, delikatne, a jednocześnie skuteczne działanie (zgodnie z badaniami, wzmacnia barierę ochronną skóry już w kilka godzin po nałożeniu). Jest to olej odpowiedni zarówno do pielęgnacji skóry suchej i delikatnej, jak i skóry tłustej, gdyż zaliczany jest do olejów niekomedogennych (nie zatykających porów), które wręcz wspomagają regulację cery tłustej i trądzikowej.

Ekstrakt z zielonego jęczmienia działa:
- przeciwzapalnie, łagodząco, wspomaga gojenie stanów zapalnych skóry, jak i wyprysków potrądzikowych,
- antyoksydacyjnie, pomaga zwalczać wolne rodniki,
- odżywczo, regenerująco i nawilżająco,
- reguluje metabolizm skóry oraz pracę gruczołów łojowych, wspomaga procesy naprawcze komórek skóry,
- antybakteryjnie i antyseptycznie,
- wspomaga rozjaśnienie przebarwień pigmentacyjnych oraz ślady pozapalne i potrądzikowe.

Olej z zielonego jęczmienia:
- Zaliczany jest to olejów treściwych, o działaniu natłuszczającym.
- Polecany jest dla skóry suchej, podrażnionej, wymagającej ukojenia. Jak również do skóry trądzikowej, która jest odwodniona i podrażniona.
- Polecany także w przypadku przebarwień posłonecznych i śladów potrądzikowych.
- Świetny jako kompres po kuracjach złuszczających, po opalaniu, w przypadku potrzeby regeneracji zniszczonej skóry.
- Sprawdza się jako maska na zniszczone i podrażnione dłonie oraz do natłuszczania i wygojenia skórek wokół paznokci.
- Może być stosowany także na okolice oczu, szyję, dekolt, jak i na całe ciało.
- Odpowiedni również w pielęgnacji podrażnionej skóry głowy.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

» Produkt dostępny w limitowanej ilości do wyczerpania zapasu.

Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

» Jako faza tłuszczowa w recepturach kosmetycznych.

» Jako pielęgnujący olejek do twarzy stosowany samodzielnie (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).

» Jako Dwufazowy nawilżacz w połączeniu z wybranym Żelem hialuronowym. Dwufazowy nawilżacz można według upodobania aplikować w dwojaki sposób:

1 - Nałożyć na zagłębienie dłoni porcję Żelu hialuronowego, dodać kilka kropli olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Stosunek fazy olejowej do żelowej reguluje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą ilość olejku.
2 - Najpierw zaaplikować kilka kropli olejku, odczekać od kilku do 20 minut i dopiero następnie nałożyć warstwę Żelu hialuronowego, dobrze wmasowując i wklepując w skórę.

» Jako natłuszczająco-gojący olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę.

» Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i olejku na dłoni i od razu aplikować na ciało).

» Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

» Jako kuracja sprzyjająca gojeniu oraz regeneracji skóry.

» Jako maska do włosów i skóry głowy, przy podrażnionej, swędzącej skórze głowy, stosowana przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować olej, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem. W przypadku problemów ze zmyciem oleju, wylej porcję nierozcieńczonego szamponu na dłonie, rozetrzyj i wmasuj w suche włosy i następnie zmocz włosy wodą i umyj jak zwykle).
- Porcję oleju można również przed nałożeniem na włosy wymieszać z wybranym Olejkiem myjącym, co ułatwi późniejsze spłukanie oleju z włosów.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Hordeum Vulgare (Barley) Extract; Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract (ekstrakt z rozmarynu)



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>