Oferta sklepu => Hydrolaty


Hydrolat z pszenicy samopszy 100% EKOLOGICZNY

200 ml / Cena: 17.90 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny

Nazwa surowca wg. INCI: Triticum monococcum (Einkorn) Plant Water
Pochodzenie: materiał roślinny ekologiczny
Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną łodyg pszenicy samopszy z rodzaju Triticum monococcu pochodzącej z ekologicznych upraw
Postać: jasno żółty, przezroczysty płyn, z możliwym osadem
Zapach: delikatny, ziołowy
pH: 5.0 - 6.0
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Pszenica samopsza (Einkorn) to najstarszy gatunek pszenicy uprawiany już w erze paleolitycznej (10.5 tysięcy lat temu). Zgodnie z danymi naukowymi, pszenica samopsza jest, w porównaniu z popularną pszenicą zwyczajną, dużo bardziej bogatsza w związki odżywcze oraz lepiej tolerowana przez osoby uczulone na gluten.

Ekstrakt z pszenicy samopszy zwrócił uwagę kosmetologów ze względu na wysoką tolerancję nawet przez osoby uczulone na gluten oraz bogactwo związków aktywnych i cenne właściwości.

Pszenica samopsza zawiera unikalny peptyd o silnych własnościach antyoksydacyjnych i rewitalizujących skórę. Peptyd ten naśladuje działanie glutationu, enzymu, występującego naturalnie w naszych organizmach, który zwalcza wolne rodniki oraz sprzyja eliminacji toksyn. Dodatkowo peptyd obecny w pszenicy samopszy hamuje postępujący z wiekiem proces glikacji, który powoduje niszczenie białek podporowych skóry i przedwczesne starzenie, objawiające się utratą elastyczności oraz zmniejszeniem zdolności regeneracyjnych skóry.

Pszenica samopsza jest również bogata w karotenoidy i wtaminę A. W porównaniu z pszenicą zwyczajną, pszenica samopsza zawiera 35 razy więcej witaminy A oraz 4 razy więcej beta-karotenu i luteiny, substancji o zdolnościach przeciwrodnikowych, które chronią przed działaniem promieniowania UV i zniszczeniami posłonecznymi. Luteina to karotenoid, który chroni skórę również przed światłem niebieskim emitowanym w dużej ilości przez świetlówki.

Zgodnie z badaniem z 2010 r. (J. of Cosmet. Dermat., Czerwiec 2010) ekstrakt z pszenicy samopszy stosowany zewnętrznie, stymuluje produkcję kolagenu i poprawia jędrność skóry.

Dodatkowo pszenica samopsza jest bogata w związki odżywcze - białka, lipidy, witaminy z grupy B i minerały (żelazo, fosfor, potas, cynk, mangan), które regenerują i nawilżają skórę suchą i odwodnioną.

» Hydrolat z pszenicy samopszy EKO polecany jest dla cery suchej, szorstkiej, odwodnionej, tłustej-przesuszonej, zniszczonej, dojrzałej, z pierwszymi lub zaawansowanymi zmarszczkami oraz obniżoną elastycznością.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

» Produkt posiada certyfikat organizacji ECOCERT potwierdzający jego czystość ekologiczną. Konserwanty użyte w celu przedłużenia trwałości i zachowania czystości mikrobiologicznej produktu znajdują się także na liście dopuszczonej do użytku przez organizację ECOCERT.
Zastosowanie produktu:

# Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

# Jako faza wodna w recepturach kosmetycznych.

# Jako codzienny tonik do twarzy, stosowany po umyciu rano lub/i wieczorem (zwilżonym płatkiem kosmetycznym przecierać twarz, włącznie z okolicami oczu oraz szyję i dekolt).

# Jako antyoksydacyjny tonik, wzmacniający ochronę przeciwsłoneczną, stosowany na dzień pod kremy lub makijaż.

# Do rozrabiania peelingów lub maseczek w proszku - zwłaszcza w przypadku skóry suchej i zniszczonej.

# Do rozcieńczania szamponów do włosów w stosunku 1:1, aby złagodzić ich działanie i jednocześnie wygładzić włosy i odżywić skórę głowy (do plastikowego kubeczka nalewamy odrobinę szamponu i dolewamy drugie tyle hydrolatu, mieszamy i stosujemy bezpośrednio na włosy).

# Jako lekko nawilżająca mgiełka do włosów.

# Odrobinę hydrolatu można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, w przypadku tłustej skóry zmniejsza to możliwość "zatykania" porów, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu, a jednocześnie dodaje walorów pielęgnacyjnych (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać kilka kropli hydrolatu, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Organic Triticum monococcum (Einkorn) Plant Water + konserwant ECOCERT: Dehydroacetic Acid (0.06%), Benzyl alcohol (0.54%)



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>