Oferta sklepu => Hydrolaty


Hydrolat jaśminowy 100%

200 ml / Cena: 18.90 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny
Nazwa surowca wg. INCI:
Jasminum Grandiflorum (Jasmine) Flower Water
Pochodzenie: materiał roślinny - Indie
Metoda otrzymywania: hydro-destylacja kwiatów jaśminu indyjskiego z rodzaju Jasminum Grandiflorum
Postać: bezbarwny lub słomkowy, przezroczysty płyn, z możliwym osadem
Zapach: charakterystyczny dla kwiatów jaśminu
pH: 4.5 - 5.0
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Jaśmin - określany jako król kwiatów, który wraz z królową Różą, są najczęściej wykorzystywanymi zapachami w przemyśle perfumeryjnym i zarazem jednymi z najdroższych materiałów roślinnych. Aby otrzymać 1g olejku jaśminowego, potrzeba ręcznie zebrać 8 tyś. kwiatów jaśminu.

Jaśmin uprawiany jest w ciepłym klimacie krajów azjatyckich, głównie ze względu na dekoracyjne i pięknie pachnące kwiaty. W Chinach jaśmin stosowany jest jako aromatyczny składnik herbaty i ryżu. Nazwa jaśmin (Jasminum) pochodzi od arabskiego słowa 'yasmine', oznaczającego 'prezent od boga'. Znanych jest kilka odmian jaśminu, z których najbardziej cenione są Jasminum Grandiflorum i Jasminum Sambac.

Odmiana jaśminu indyjskiego (Jasminum Grandiflorum) - rozkwita tylko o świcie przed wschodem słońca, wtedy też musi odbywać się ręczny zbiór kwiatów.
Kwiaty jaśminu są zbyt delikatne, by móc je poddawać destylacji z parą wodną, czyli najbardziej powszechnej metodzie otrzymywania olejków eterycznych i hydrolatów. Wszystkie olejki jaśminowe dostępne na rynku nie są prawdziwymi olejkami eterycznymi, ale absolutami otrzymywanymi przy udziale rozpuszczalnika chemicznego. Absoluty posiadają intensywny aromat i są wykorzystywane głównie jako środki zapachowe, natomiast ze względu na pozostałości rozpuszczalników organicznych, nie mają większego znaczenia w pielęgnacji skóry i aromaterapii.

Z tego powodu prawdziwy hydrolat jaśminowy, jest ekskluzywnym i unikalnym produktem.

Oferowany hydrolat został wytworzony za pomocą obecnie rzadko stosowanej metody hydro-destylacji świeżych kwiatów jaśminu indyjskiego, bez udziału jakichkolwiek środków chemicznych.
Proces hydro-destylacji jest jedną z najstarszych metod pozyskiwania hydrolatów i olejków eterycznych. Jest to metoda, która trwa wiele godzin i wymaga nakładu pracy i energii, dlatego obecnie jest rzadko stosowana.

Hydrolat jaśminowy jest ceniony przede wszystkim za piękny i zmysłowy zapach w pełni oddający aromat kwiatów jaśminu.
Zapach hydrolatu jest delikatniejszy w porównaniu z zapachem absolutu jaśminowego.

Oprócz działania aromatycznego, naturalny Hydrolat z kwiatu jaśminu, posiada własności łagodzące i przeciwzapalne w przypadku podrażnień skóry, anstyseptyczne i antybakteryjne, regenerujące, antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe. Ekstrakt z jaśminu stosowany jest często w kosmetykach dla skóry dojrzałej.

Właściwości hydrolatu wynikają z obecności charakterystycznych związków biologicznie czynnych:
- Naturalne substancje aromatyczne, będące składowymi olejku eterycznego (Benzyl acetate, Jasmone, Methyl-jasmonate, Indole, Linalol) - które odpowiadają za charakterystyczny zapach jaśminu.
- Taniny i flawonoidy - które zapewniają działanie antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe i antyseptyczne.
- Terpeny, alkaloidy, żywice i małe ilości kwasu salicylowego - które działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i łagodząco.

Od strony aromaterapeutycznej, zapach jaśminu wykazuje działanie uspokajające, przeciwdepresyjne, poprawia nastrój, łagodzi napięcia, jest zaliczany do afrodyzjaków.

» Hydrolat jaśminowy polecany jest dla cery suchej, dojrzałej, delikatnej, podrażnionej, przy stanach zapalnych skóry i dermatitis oraz dla wszystkich, którzy lubują się w kwiatowych aromatach.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.

Zastosowanie produktu:

# Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

# Jako faza wodna w recepturach kosmetycznych.

# Jako codzienny tonik do twarzy, stosowany po umyciu rano lub/i wieczorem (zwilżonym płatkiem kosmetycznym przecierać twarz, włącznie z okolicami oczu oraz szyję i dekolt).

# Jako płyn łagodzący stosowany w postaci kompresu na zmęczone i zaczerwienione okolice oczu (nawilżyć hydrolatem 2 płatki kosmetyczne, położyć się i nałożyć na 5-10 minut na zamknięte powieki, kompres można zastosować jednocześnie z dowolną maseczką na twarz).

# Do rozrabiania peelingów lub maseczek w proszku.

# Jako woda perfumowana do ciała.

# Można nim skropić poduszkę przed snem, aby złagodzić stres i ułatwić zasypianie.

# Do rozcieńczania szamponów do włosów w stosunku 1:1, aby złagodzić ich działanie i jednocześnie wygładzić włosy i odżywić skórę głowy (do plastikowego kubeczka nalewamy odrobinę szamponu i dolewamy drugie tyle hydrolatu, mieszamy i stosujemy bezpośrednio na włosy).

# Jako lekko nawilżająca i aromatyczna mgiełka do włosów.

# Odrobinę hydrolatu można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, w przypadku tłustej skóry zmniejsza to możliwość "zatykania" porów, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu, a jednocześnie dodaje walorów pielęgnacyjnych (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać kilka kropli hydrolatu, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Jasminum Grandiflorum (Jasmine) Flower Water



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>