Oferta sklepu => Hydrolaty


Hydrolat geraniowy Bourbon 100%

200 ml / Cena: 19.90 zł Kupuj
305 ml / Cena: 27.90 zł - wersja XL, zapasowa Kupuj

Surowiec kosmetyczny *Limitowana edycja*
Nazwa surowca wg. INCI: Pelargonium Graveolens (Rose Geranium) Plant Water
Pochodzenie: materiał roślinny
Metoda otrzymywania: destylacja z parą wodną ziela Geranium z rodzaju Pelargonium Graveolens L.
Postać: bezbarwny, przezroczysty płyn, z możliwym osadem
Zapach: charakterystyczny dla geranium - kwiatowo-ziołowy, świeży
pH: 4.5 - 6.5
Trwałość: podana na opakowaniu; Warunki przechowywania >>

Właściwości i działanie produktu:

Geranium zawitało do Europy z Afryki w XVII wieku. Nazwa rodzajowa Pelargonium wywodzi sie z greckiego słowa „pelargos” oznaczającego „dziób bociana", do którego podobne sa owoce tej rośliny. Gatunek P. graveolens odnosi sie do silnego zapachu liści, ponieważ „graveolens” po łacinie oznacza nic innego jak „silnie pachnący”. Znanych jest ponad 700 gatunków geranium, ale tylko rodzaj Pelargonium Graveolens wykorzystywany jest do produkcji olejku eterycznego i hydrolatu.

Działanie hydrolatu geraniowego:
- Badania potwierdziły antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze działanie geranium.
- Reguluje pracę gruczołów łojowych i wydzielanie sebum.
- Zmniejsza zaczerwienienie, wybroczyny, reguluje krążenie, dlatego polecany jest także do cery naczynkowej.
- Działa zabliźniająco, łagodząco, antyzapalnie, promuje gojenie, polecany przy drobnych skaleczeniach, ukąszeniach owadów, podrażnieniach, stanach zapalnych, egzemach.
- Potwierdzono działanie antyoksydacyjne hydrolatu i olejku geraniowego.
- Działa odświeżająco i aromatycznie.
- Nawilża i regeneruje, polecany dla cery suchej i dojrzałej. Czytaj więcej >>

» Hydrolat geraniowy polecany jest dla cery naczynkowej, zaczerwienionej, podrażnionej, tłustej, trądzikowej, dojrzałej, wrażliwej i suchej, po depilacji i goleniu.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach.

Zastosowanie produktu:

# Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100%

# Jako faza wodna w recepturach kosmetycznych.

# Jako codzienny tonik do twarzy, stosowany po umyciu rano lub/i wieczorem (zwilżonym płatkiem kosmetycznym przecierać twarz, włącznie z okolicami oczu oraz szyję i dekolt).

# Jako płyn łagodzący stosowany przed i po goleniu lub depilacji (zapobiega stanom zapalnym).

# Do stosowania kilkakrotnie w ciągu dnia jako gojący i łagodzący okład w przypadku lekkiego oparzenia lub skaleczenia skóry, podrażnienia posłonecznego, ukąszenia owadów, obtarcia i uszkodzenia skóry.

# Do rozrabiania peelingów lub maseczek w proszku.

# Do rozcieńczania szamponów do włosów w stosunku 1:1, aby złagodzić ich działanie i jednocześnie wygładzić włosy i odżywić skórę głowy (do plastikowego kubeczka nalewamy odrobinę szamponu i dolewamy drugie tyle hydrolatu, mieszamy i stosujemy bezpośrednio na włosy).

# Jako tonik do skóry głowy, pomocny zwłaszcza przy łupieżu i podrażnionej, swędzącej skórze głowy (wcierać w skórę głowy po umyciu lub w suche włosy).

# Jako lekko nawilżająca mgiełka do włosów.

# Jako odświeżająca woda do spryskiwania ciała.

# Odrobinę hydrolatu można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, w przypadku tłustej skóry zmniejsza to możliwość "zatykania" porów, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu, a jednocześnie dodaje walorów pielęgnacyjnych (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać kilka kropli hydrolatu, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Pelargonium Graveolens (Rose Geranium) Plant Water



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>