Oferta sklepu => Maseczki


Węgiel aktywny z bambusa EKOLOGICZNY


90 ml (45 g) / Cena: 18.90 zł Kupuj

 

Surowiec kosmetyczny

Nazwa surowca wg. INCI: Charcoal Powder
Pochodzenie: naturalne
Postać: czarny, drobny proszek
Sugerowane stężenie w kosmetykach: do 100%
Rozpuszczalność: rozprasza się w wodzie
Trwałość: 3 lata (przechowywany prawidłowo, nie traci na jakości nawet po wielu latach)
Warunki przechowywania: w temperaturze pokojowej, w ciemnym i suchym miejscu; unikać bezpośredniego dostępu wilgoci i nasłonecznionych miejsc


Właściwości i działanie produktu:

Unikalny węgiel aktywny z bambusa - oczyszcza skórę i włosy, usuwa toksyny, łagodzi podrażnienia!

Węgiel aktywny (charcoal powder) to produkt znany od wieków w w kulturach azjatyckich, stosowany jako cenne remedium w medycynie.

Oferowany Węgiel aktywny to intensywnie działający, skoncentrowany rodzaj węgla otrzymywanego z łodyg bambusa, w wyniku odpowiedniego procesu spalania w temperaturze powyżej 1000°C. Bambus jako roślina odnawialna jest zbierany co 5 lat ze specjalnych plantacji, gdzie nie stosuje się żadnych środków chemicznych i po procesie spalenia, jest rozdrabniany do postaci bardzo drobnego, czarnego proszku. Jest to specyficzny typ węgla, o wysokim stopniu czystości, który jest tak spalany, aby podczas tego procesu węgiel został 'zaktywowany'. Dzięki temu w cząsteczkach węgla dochodzi do powstania tzw. porów, które są w stanie wiązać toksyny i zanieczyszczenia.

Od niedawna węgiel aktywny stał się także popularny jako składnik kosmetyczny, stosowany zarówno w produktach do pielęgnacji skóry, ciała i włosów, jak również w pastach do zębów, ma bowiem działanie wybielające szkliwo.

Swoją popularność węgiel aktywny EKO zawdzięcza dużej powierzchni adsorbującej powyżej 200 m2/g, która odznacza się zdolnością do pochłaniania toksyn, zanieczyszczeń, sebum oraz szkodliwych substancji. Dodatkowo węgiel aktywny stymuluje wzrost komórek pozostawiając skórę wzmocnioną i wygładzoną.

Węgiel aktywny w proszku nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast po zmieszaniu z wodą pęcznieje i dzięki porowatej strukturze, nabiera silnych zdolności adsorbcyjnych. Nałożony na skórę w postaci maski jak porowata gąbka wchłania nadmiar tłuszczu, nieczystości, toksyny oraz obumarłe komórki naskórka.
Jest to surowiec szczególnie polecany w pielęgnacji cery tłustej, zanieczyszczonej i trądzikowej. Składnik ten ma dodatkowe, bardzo szerokie zastosowanie, wymienione poniżej w części "Zastosowanie produktu".

Właściwości i działanie węgla aktywnego EKO:

- Surowiec skoncentrowany, o bardzo intensywnym działaniu.

- Produkt mikroporowaty, dzięki czemu efektywnie adsorbuje toksyny, zanieczyszczenia i nadmiar łoju ze skóry.

- Pomaga dogłębnie oczyścić i zwęzić pory skóry.

- Matowi skórę i reguluje działanie gruczołów łojowych.

- Zmniejsza przetłuszczanie skóry i włosów.

- Działa antybakteryjnie, przeciwtrądzikowo i dezodoryzująco.

- Wyrównuje koloryt skóry.

- Jest delikatnym eksfoliantem, pomaga usuwać martwy naskórek.

- Oczyszcza skórę głowy, redukuje swędzący łupież i podrażnienia.

- Dzięki oczyszczeniu skóry i włosów, dodaje włosom objętości i lekkości.

- Działa łagodząco i gojąco na drobne rany, podrażnienia, ukąszenia owadów, swędzące wysypki itp.

- Wygładza, poprawia przemiany komórkowe, dzięki czemu wpływa na lepsze odżywienie skóry oraz ją wzmacnia i regeneruje.

» Pakowany w plastikowym słoiku.

» Produkt posiada certyfikat organizacji ECOCERT i COSMOS potwierdzający jego 100% naturalność oraz akceptację zastosowania w produktach ekologicznych.
Zastosowanie produktu:

» Sugerowane stężenie w kosmetykach: 10 -100%

» Jest to produkt skoncentrowany, o bardzo intensywnym działaniu, który nie każda osoba może stosować w stężeniu 100%, dlatego polecamy zaczynać od niższych stężeń.

» Najprostsze i podstawowe użycie węgla aktywnego to zastosowanie proszku jako maseczki na twarz (po uprzednim sprawdzeniu, czy nasza skóra toleruje 100% stężenie węgla).
Węgiel można zastosować jako maseczke na całą twarz, tylko na linię T (czoło, nos, broda) lub punktowo na wypryski bądź podrażnienia.

Podstawowa wersja maseczki z węgla aktywnego:
# 1 łyżeczkę węgla rozrobić z wodą przegotowaną lub mineralną niegazowaną, aż do uzyskania gęstej papki (1 łyżeczka starcza na jeden zabieg na samą twarz i dekolt-jeśli tam także pojawiają się wypryski).

Wzbogacone wersje maseczek z węgla aktywnego:
# Zamiast wody można użyć dowolny hydrolat, który wzbogaci walory pielęgnacyjne maseczki.
# Opcjonalnie można część wody lub hydrolatu zastąpić Żelem hialuronowym, dzięki czemu maseczka nie będzie tak szybko wysychać na skórze.
# Dodatkowo polecamy dodać do porcji maseczki od 10 do 20 kropli Serum-olejku LEMON lub innego, wybranego oleju roślinnego, zwłaszcza przy cerze tłustej-przesuszonej.
- Na umytą, jeszcze wilgotną skórę twarzy i dekoltu nałożyć równomiernie opuszkami palców, widoczną warstwę maseczki. Pozostawić na około 10-15 minut, aż maseczka zacznie zasychać. Jeśli warstwa maseczki zacznie wysychać zbyt szybko należy ją zwilżyć wodą lub hydrolatem.
- Następnie zmyć dokładnie wodą jednocześnie delikatnie masując.
- Zastosowanie: 1-2 razy w tygodniu lub w zależności od potrzeb.

» Węgiel można również stosować jako dodatek do maseczek na bazie glinek lub błota termalnego.

» Węgiel można dodawać do porcji wybranych kremów i stosować jako maseczkę kremową.

» Węgiel aktywny może być także stosowany jako dodatek do peelingów do twarzy i ciała. Porcję węgla można dodać do dowolnego zestawu na peeling w proszku oraz jako składnik peelingu do ciała.

» Jako dodatek do szamponów i żeli do mycia ciała lub twarzy. Dodać porcję węgla aktywnego w proszku do porcji szamponu lub żelu przed użyciem, wymieszać i stosować tak, jak zawsze.

» Jako dodatek do past do zębów w celu wybielenia szkliwa. Dodawać do porcji pasty przed użyciem.

» Jako składnik suchych szamponów do włosów (polecany tylko w przypadku ciemnych włosów). Jako bazę dla suchego szamponu można wykorzystać puder bambusowy i dodać do niego porcję węgla aktywnego EKO.

» Jako składnik płynów lub żeli wcieranych w skórę głowy, w przypadku łupieżu, tłustych włosów, swędzącej skóry głowy. Porcję węgla aktywnego można dodać do porcji wybranego żelu hialuronowego, wymieszać i wetrzeć w skórę głowy przed umyciem, pozostawić na 10-20 minut i następnie umyć włosy tak, jak zawsze.

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Charcoal Powder (100%)



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>