Oferta sklepu => Dodatki


Prokolagen morski 100%

15 ml / Cena: 23.80 zł Kupuj
50 ml / Cena: 79.33 zł 53.50 zł Kupuj

Surowiec kosmetyczny

Nazwa surowca wg. INCI: Procollagen
Pochodzenie: morskie, biotechnologiczne
Postać: płynny roztwór, lekko mętny, z możliwym osadem, zapach delikatny
Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5 - 10% (lub bezpośrednio)
Rozpuszczalność: w wodzie
Trwałość: podana na opakowaniu
Warunki przechowywania: w temperaturze pokojowej, w ciemnym i suchym miejscu; unikać bezpośredniego dostępu wilgoci i nasłonecznionych miejsc

Właściwości i działanie produktu:

Esencja kolagenu morskiego, czyli najbardziej młodzieńcza i stabilna forma kolagenu natywnego.

Esencja kolagenu morskiego o wysokim stopniu stabilności i efektywności, odpowiednia do zastosowania w domowym laboratorium kosmetycznym.

Kolagen to proteina, która jest naturalnym składnikiem naszego organizmu, to jedna z podstawowych protein skóry właściwej (stanowi ok. 70% naturalnych białek skóry). Jest to proteina o niezwykłej wytrzymałości na rozciąganie, która ma postać włókienek. 
Występując w skórze właściwej tworzy rusztowanie skóry, jej działanie można porównać do sieci. Nowa sieć jest odpowiednio i regularnie utkana, z równymi oczkami. Taka sieć kolagenowa nadaje skórze jędrność, gładkość i wytrzymałość. Z czasem sieć się zużywa, oczka sieci stają się nieregularne, niektóre włókienka ulegają zerwaniu, inne łączą się ze sobą, tym samym sieć w jednych miejscach grubieje, w innych staje się cieńsza i mniej szczelna. Podobnie sieć kolagenu w skórze z wiekiem staje się mniej regularna, co sprawia, iż skóra traci jędrność i gładkość, zaczyna opadać i staje się niejednolita.
​Ilość kolagenu niestety znacząco spada w skórze wraz z wiekiem. Przyjmuje się, iż każdego roku życia tracimy ok. 1% kolagenu na daną jednostkę skóry.

Jak to zwykle bywa, sytuacja nie jest prosta, nie tak łatwo bowiem można otrzymać rodzaj kolagenu, który będzie działał efektywnie na skórę, a jednocześnie był stabilny niezależnie od temperatury. Długo szukaliśmy wersji,  która jest odpowiednia i skuteczna w zastosowaniu w warunkach domowych, przy jednocześnie zachowanej wysokiej czystości.

Oferowany Prokolagen morski to jedna z najnowszych i najdroższych form kolagenu morskiego z zachowanymi telopeptydami, czyli najbardziej młodzieńcza postać kolagenu. Jest to forma kolagenu o unikalnym składzie aminokwasów, która w odróżnieniu od tradycyjnego kolagenu morskiego, nie żeluje, tylko posiada płynną konsystencję, bez względu na temperaturę otoczenia.

Badania kliniczne producenta przeprowadzone na ochotnikach przez 4 tygodnie, potwierdziły, iż Prokolagen morski zastosowany w stężeniu 2%, w porównaniu do Kolagenu morskiego (INCI: Soluble Collagen) również zastosowanego w stężeniu 2%, wykazał silniejsze i trwalsze działanie nawilżające, zwiększył elastyczność i odporność skóry. Czytaj więcej na temat rodzajów kolagenu >>

Działanie naturalnego Prokolagenu morskiego:

- nawilża, odżywia i rewitalizuje skórę,
- poprawia elastyczność, odporność i sprężystość skóry,
- ujędrnia i zmniejsza zmarszczki powierzchniowe skóry,
- lekko napina i wygładza skórę,
- polecany jest w przypadku blizn i śladów potrądzikowych,
- regeneruje skórę, wspomaga gojenie,
- odpowiedni do pielęgnacji okolic oczu,
- odpowiedni także do pielęgnacji ciała, działa ujędrniająco, wspomaga kuracje antycellulitowe i na rozstępy,
- może być również stosowany w pielęgnacji włosów,
- jest surowcem dobrze tolerowanym i stabilnym,
- nie żeluje, posiada płynną i stabilną formę bez względu na temperaturę,
- polecany do każdego typu skóry.

» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym odmierzanie.

Zastosowanie produktu:

Przed każdorazowym użyciem należy mocno wstrząsnąć butelką z surowcem!

SAMODZIELNE zastosowanie Prokolagenu morskiego:
» Wg. uznania i tolerancji można Prokolagen stosować bezpośrednio na skórę jako płynne, beztłuszczowe serum na twarz, szyję i okolice oczu. Jest to odpowiednia opcja dla osób, które:
- nie tolerują bogatszych wersji serum,
- osób stosujących metodę layeringu,
- osób szczególnie podatnych na zatykanie porów skóry,
- osób mających problemy z bliznami i śladami po wypryskach,
- osób potrzebujących działania gojącego i regenerującego np. po zabiegach złuszczających kwasami lub retinoidami.
» Jako pielęgnującą esencję do twarzy. Co to są esencje i jak się je stosuje, czytaj tutaj >>
» Do ciała jako płynne serum stosowane po umyciu w terapii antycellulitowej i na rozstępy. Po apliakcji Prokolagenu można następnie wetrzeć w skórę dowolny balsam do ciała lub oleje i masła roślinne.
» Jako płyn odżywczy wzmacniający włosy, do wcierania w skórę głowy.

Zastosowanie Prokolagenu morskiego JAKO DODATKU:
» Jako dodatek do Hydrolatów w ilości do 10%.
» Jako dodatek do żeli hialuronowych, wodnych serum, kremów, w końcowej fazie wykonywania, w ilości do 5%.
» Jako dodatek do rozrabiania porcji zestawów na maseczki i peelingi w proszku oraz przy tworzeniu esencji z użyciem maseczki w tabletce.
» Jako dodatek do szamponów i odżywek do włosów.
» Nie podgrzewać do wysokich temperatur, nie stosować w formułach o pH kwasowym poniżej 3.5
» Prokolagen morski rozpuszcza się w wodzie i NIE jest odpowiedni jako dodatek do olejów i zestawów na Serum-olejki.

!! Więcej praktycznych porad na temat zastosowania Prokolagenu morskiego => TUTAJ

!! Reakcja na dany surowiec jest sprawą indywidualną. Przed zastosowaniem każdego z produktów, zalecane jest wykonanie próby na małym fragmencie skóry, w celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji.

Skład produktu:

Procollagen + Konserwant naturalny: Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate (2.0%)



<< Powrót do oferty sklepu
Do góry >>